Jak si poradit s masem u řezníka a v kuchyni

Mochyně

9.11.2017 

Mochyně židovská je vytrvalá okrasná rostlina pocházející z oblasti sahající od jihovýchodní Asie až po Japonsko. Ovšem v našich krajích se zřejmě vyskytovala již ve starověku, její pěstování pro léčivé účinky je doloženo od 16. století jako diuretetikum a proti dně. Plody, které jsou skryty uvnitř „lampiónků“, nejsou ani zdaleka tak chutné jako plody mochyně peruánské, ale jsou v podstatě jedlé. Ovšem mírně toxická hořčina physalin může při větší konzumaci vyvolat nevolnosti a zvracení. Vzhledem ke kyselosti plodů ale předávkování většinou nehrozí ani u dětí.

přečíst celý článek
Úvod k vepřovému masu

Úvod k vepřovému masu

26.2.2015  Seriál: Vepřové maso

Dnešní prase domácí je potomkem prasete divokého. Jako první je začali domestikovat v Asii, a to asi před 12000 lety. V Evropě se začala prasata chovat o hodně později, první zmínky se datují asi před 8000 lety. Prase domácí, jak ho známe v dnešní podobě, se začalo systematicky šlechtit v polovině 18. století v Anglii. 

přečíst celý článek