Seriál: Ostatní

Ibišek súdánský

23.11.2017 

Rod ibišků zahrnuje více než 200 druhů, pro gastronomii je využitelný ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa). Jeho dužnaté červené kalichy mají kyselou chuť a jsou používány jako pochutina, potravina i léčivo. Tento druh pochází z Afriky a je pěstován v tropech po celém světě.

Ibišek súdánský byl oblíbený například v Egyptě. Tam si ho zamilovali samotní faraonové. Byl využíván jako okrasný keř a zároveň užitková rostlina.

přečíst celý článek

Ibišek súdánský

23.11.2017 

Rod ibišků zahrnuje více než 200 druhů, pro gastronomii je využitelný ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa). Jeho dužnaté červené kalichy mají kyselou chuť a jsou používány jako pochutina, potravina i léčivo. Tento druh pochází z Afriky a je pěstován v tropech po celém světě.

Ibišek súdánský byl oblíbený například v Egyptě. Tam si ho zamilovali samotní faraonové. Byl využíván jako okrasný keř a zároveň užitková rostlina.

přečíst celý článek
Kokosový cukr

Kokosový cukr

18.7.2017 

Kokosový cukr je sladidlo, při jehož výrobě nedochází k rafinerii, proto se jedná o přírodní produkt, který si zachovává více živin a minerálů. Surovina se získává ručním sběrem nektaru květů z kokosových palem.

přečíst celý článek
Třtinový cukr

Třtinový cukr

11.7.2017 

Třtinový cukr se získává z cukrové třtiny (Saccharum officinarum), což je druh jednoděložné rostliny z čeledi lipnicovitých (Poaceae) s vysokým obsahem cukru (měkká dřeň obsahuje až 20 % cukru).

přečíst celý článek

Škroby

4.7.2017 

Škroby vznikají výhradně v rostlinách ve formě charakteristických zrníček. Výsledné vlastnosti jednotlivých škrobů se liší podle druhů rostlin, a proto mohou obsahovat kromě základních cukerných jednotek glukózy různé, i když velmi malé, množství tuků, proteinů, minerálních látek a jiných složek.

přečíst celý článek

Med

27.6.2017 

Med je hustá sladká kapalina obsahující nejvíce fruktózu, glukózu a vodu a je jednou z mála potravin, která se nekazí.

přečíst celý článek

Čaj

20.6.2017 

Čajovník čínský (Camellia sinensis nebo též Thea sinensis) je keř nebo strom, který se pěstuje v tropických a subtropických oblastech v různých nadmořských výškách po celém světě. Sbírají se z něj lístky a po fermentaci slouží k přípravě jednoho z nejrozšířenějšího nápoje na světě: čaje.

přečíst celý článek