Proč nakupovat v prodejnách zdravé výživy
Přemýšlíte, jestli stojí za to chodit nakupovat biopotraviny a zdravou výživu do specializovaných prodejen?
V prodejnách zdravé výživy vám poradí a pomohou.Obchodníci a prodavači v takových obchodech nejsou žádní začátečníci, kteří naskočili na „trendy“ vlnu. Mnozí z nich mají za sebou dlouhou a pracně prošlapanou cestičku pro biopotraviny a zdravou stravu k českému zákazníkovi. Tedy alespoň k tomu, komu není jedno, co jí a kde to nakupuje.
PRAVIDLA SOUTĚŽE - VYBEREME ZVÍŘÁTKO ZE ZOO BRNO K ADOPCI
Naše škola Vaření hravě se rozhodla udělat radost dětem a adoptovat zvířátko ze ZOO Brno. Rádi bychom Vás chtěli požádat o pomoc s výběrem zvířátka, které na celý rok adoptujeme. Seznamujeme Vás tímto s pravidly Facebookové soutěže a těšíme se na spolupráci. Jako malé poděkování vylosujeme jednoho z Vás, který obdrží vstupenku do ZOO Brno.
KERNOTTO - špaldová specialita
Špaldové kernotto si na první pohled můžete zaměnit s klasickými ječnými kroupami. Oblý tvar špaldových zrníček u kernotta ale vzniká pečlivým procesem loupání a broušení špaldy (stará odrůda pšenice). Povrchová hrubá vrstva se šetrně zbrousí, čímž je lépe stravitelná, a vaření bude rychlejší než u celého zrna.
Díky tomu také není třeba kernotto dopředu
HRAVĚ BEZ LEPKU
Představujeme Vám našI KNIŽNÍ NOVINKU: HRAVĚ BEZ LEPKU
V sobotu 13. 12. 2014 jsme společně pokřtili jeden za našich splněných snů – naši úplně první kuchařskou knihu, která dostala jméno „Hravě bez lepku“. Jak napovídá název, recepty obsahující lepek v ní rozhodně nenajdete. Vtáhne Vás do světa chutného a zdravého vaření ze surovin, které jsou přirozeně bezlepkové, dostupné a mnohé z nich jsou zapomenuté a vzácně tradiční. Proto je s radostí vrátíme zpět do kuchyně.
SEZAMOVÁ SEMÍNKA A TAHINY
Se sezamovými semínky se často setkáváme na nejrůznějších druzích pečiva a také ve formě oblíbené sezamové pochoutky – „sezamky“. Vyrábí se z nich i sezamová pasta, která se nazývá Tahini.
Jedná se o malinká drobná semínka bílé či zlatavé barvy, ale ve světě existují i v barvě hnědé a černé, která jsou pak velmi podobná semínkům lněným.
Sezamová semínka jsou považována za jedny
DÝŇOVÝ OLEJ
Jedná se o velmi chutný olej lisovaný za studena z dýňových semen. Tento olej má vysoký podíl organicky vázaného zinku, což příznivě působí při zlepšení kvality vlasů, zubů a nehtů, pozitivně ovlivňuje trávicí trakt, působí lehce projímavě. Vysoký zdroj zinku, který je důležitý pro fyziologické procesy, je zejména u mužů oblíbený ke zlepšení léčby prostaty, pozitivně ovlivňuje trávicí trakt, povzbuzuje krevní oběh, je výborný jako základ do vlasových zábalů proti padání vlasů a k ošetření namáhaných a poškozených vlasů.
RÝŽE BASMATI - Královna rýží
V čem spočívá kouzlo Basmati? Je to paradox, ale v jejím věku. Čím je rýže starší, tím získává na kvalitě. V Indii a Pákistánu se traduje, že aby byla rýže Basmati jemná a kvalitní, musí se hned po sklizení uložit na temném a suchém místě. Toto „rýžové vězení“ má svůj důvod – během 18-24 měsíců se totiž plodina zbaví přebytečné vlhkosti a je daleko chutnější.
Způsobů, jak vařit rýži Basmati, je spousta. Dovozce této exotické plodiny však doporučuje
QUINOA - přirozeně bezlepková superpotravina
Pokud ještě nepatříte k její fanouškům je čas ji vyzkoušet. Seznamte se s nutriční bombou zvanou quinoa neboli česky – merlík čilský.
Drobná kulatá zrnka quinoi si na pohled lehko zaměníte s kuskusem, amarantem, nebo jáhly. Jedná se o semena rostliny chenopodium quinoa, které se podobají obilovině. Ve skutečnosti se řadí k pseudoobilovinám, které jsou přirozeně bezlepkové. Obsahuje spoustu bílkovin, řadu vitamínů a je taky významným zdrojem minerálů – vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku. Díky vysokému procentu vlákniny je lehce stravitelná.
POHANKA - zdravé jídlo našich babiček
Pohanka je díky svému využití často řazena mezi obiloviny, ve skutečnosti je to však jednoroční dvouděložná rostlina s botanickým názvem pohanka obecná patřící do čeledi rdesnovitých, příbuzná například rebarboře či šťovíku.
V poslední době obliba pohanky u nás prudce vzrůstá. Ze zdravotního hlediska je důležitý
Vaření hravě
Tento týden jsme dětem dali prostor, aby zúročily, co se u nás za ten rok naučily. Nejdříve prošmejdily kuchyni, podívaly se do ledničky, spíže, mrazničky, do všech poliček a regálů. Jakmile zjistily, co mají k dispozici, vymyslely si, co budou vařit. Poté si sepsaly suroviny, které budou potřebovat a přišly za námi "nakoupit". Pokud na nějakou surovinu zapomněly, musely si v průběhu vaření poradit. Surovinu nahradit jinou nebo upravit recept. Fantazii se meze nekladly a každý den jsme pozorovali, jak to jde dětem pěkně od ruky.
KOLIK POTŘEBUJEME TEKUTIN A V JAKÉ FORMĚ?
V lékařské literatuře se uvádí, že potřebujeme přijmout nejméně 2 – 3,5l tekutin denně. Do množství přijatých tekutin by se měla započítávat i voda přijatá v ovoci nebo polévce. Voda v kávě se však do pitného režimu započítávat nemůže. Káva v organismu působí tak, že naopak ještě vodu z těla odvádí. Velmi prospěšné je do organismu zařadit kaše uvařené z celých obilných zrn. Obsahují totiž hodně vázané tekutiny.
JAK NA CIZRNU A CO S NÍ?
Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu.
Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu). Značný je i obsah vápníku a železa.
Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), který je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí.
Chcete se dostat na Vaši vysněnou váhu?
Chcete se dostat na Vaši vysněnou váhu?
Pokud je Vaším cílem dostat se na vysněnou váhu a tu si dlouhodobě udržet, jsme připraveni Vám pomoci.
Josef Bittner je výživový a sportovní specialista, připravuje individuální jídelníčky pomocí úpravy životosprávy a v oblasti sportu se zaměřuje na pěkné, pevné a ploché břicho a odstranění i prevenci bolesti zad u osob především se sedavým zaměstnáním. Bližší informace www.vitalitybrno.cz.
KLÍČÍME LUŠTĚNINY- Nebojte se zdravých klíčků, zkuste třeba mungo fazolky
Chutnají výborně a svou chutí hodně připomínají čerstvý mladý hrášek.
Někdy se označují jako zelená sója, ve skutečnosti se ale jedná o druh fazolí. Mají olivově zelenou barvu a prodávají se loupané, celé nebo půlené.
Děti vařily na SALIMĚ
Ve dnech 25. – 28. 2. 2014 jsme se zúčastnili jubilejní čtyřicáté SALIMY. V rámci doprovodného programu jsme představili návštěvníkům SALIMY naše malé kuchaře a jejich kuchařský um, kterého se naučily během našich kurzů. Děti svým elánem do vaření nadchly každého, kdo šel kolem. V živém přenosu mohli návštěvníci vidět, jak se malí kuchaříci obratně pohybují za plotnou...