Zpět na seznam novinek

DÝŇOVÝ OLEJ

8.10.2014

Jedná se o velmi chutný olej lisovaný za studena z dýňových semen. Tento olej má vysoký  podíl organicky vázaného zinku, což příznivě působí při zlepšení kvality vlasů, zubů a nehtů, pozitivně ovlivňuje trávicí trakt, působí lehce projímavě. Vysoký zdroj zinku, který je důležitý pro fyziologické procesy, je zejména u mužů oblíbený ke zlepšení léčby prostaty, pozitivně ovlivňuje trávicí trakt, povzbuzuje krevní oběh, je výborný jako základ do vlasových zábalů proti padání vlasů a k ošetření namáhaných a poškozených vlasů.

Protože se dobře vstřebává a nezanechává pocit mastnoty, je vhodný pro vysušenou a ekzematickou pleť, kde podporuje její pružnost a hydrataci.

Dýňový olej se přidává až na samém konci tepelné úpravy, například do dušené zeleniny nebo k rybám. Je vhodný i do salátů. Skvělý je také do pomazánek nebo dresingů.

Dýňová polévka 

1 kg dýně

1 l vody

Sůl, pepř

250 ml smetany

opražená dýňová semínka

dýňový olej

Omytou dýni si rozkrojíme, vybereme jádřinec, nakrájíme ji na větší kostky a dáme vařit do většího hrnce s vodou a solí dle vlastní chuti. Vaříme, až se kůra rozvaří do měkka. Za pomoci tyčového mixéru vše rozmixujeme do hladka, opepříme, přidáme smetanu a krátce povaříme. Rozdělíme do talířů, posypeme opraženými semínky a přidáme lžíci dýňového oleje.