Zpět na seznam novinek

JÁHLY- zapomenuté zlato v kuchyni

31.7.2014

Proso obecné - latnaté je obilovina, jejíž vyloupaná žlutá zrnka jsou nazývána jáhly.

Mají nejen vysoký obsah minerálů, ale i vlákniny. Vysokým podílem křemíku podporují zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Působí na zlepšení metabolismu, pomáhají při vyčerpání a pro velký obsah železa se doporučují pro nemocné chudokrevností. Mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu.

Jáhly jsou bezlepkové a tudíž ideální pro bezlepkovou dietu.

Z jáhel můžeme připravovat celou řadu sladkých i slaných jídel, například kaši zvanou jahelník, nákypy, knedlíky, placičky, karbanátky.

Jáhly, zvláště při delším skladování, mohou získat pachuť, která vzniká oxidací zrna. Pachuť odstraníme spařením jáhel vařící vodou.

Při přípravě jídla jáhly nejdříve propláchneme a pak je dvakrát, nebo ještě lépe třikrát, přelijeme vařící vodou. Pokud chceme, aby se nám rychleji uvařily, po spaření je ještě na několik hodin namočíme do studené vody a v téže vodě je poté vaříme. Při vaření nebo dušení dáváme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Jáhly přikryjeme pokličkou a vaříme bez míchání 20 minut (kdybychom je zamíchali, připálí se), eventuelně je ponecháváme ještě v teple pod pokličkou "dojít". Pokud vaříme jáhly na sladký pokrm, můžeme je vařit v mléku. Nesladíme, připalovaly by se.

Jáhlový tvaroh

25 g jáhel

50 g netučného tvarohu

1 čajová lžička medu

75 g bílého jogurtu

10 g lískových oříšků

100 g čerstvého ovoce (jahody, meruňky, broskev, borůvky...)

 

Do uvařených horkých jáhel zamícháme tvaroh a med. Ovoce nakrájíme a velmi krátce podusíme na trošce vody. Potom ho vmícháme do tvarohu. V misce ozdobíme jogurtem a strouhanými oříšky.