Zpět na seznam novinek

KERNOTTO - špaldová specialita

15.2.2015

Špaldové kernotto si na první pohled můžete zaměnit s klasickými ječnými kroupami. Oblý tvar špaldových zrníček u kernotta ale vzniká pečlivým procesem loupání a broušení špaldy (stará odrůda pšenice). Povrchová hrubá vrstva se šetrně zbrousí, čímž je lépe stravitelná, a vaření bude rychlejší než u celého zrna.

Díky tomu také není třeba kernotto dopředu namáčet, ale rovnou vařit v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl kernotta v osolené vodě s kapkou oleje. Vaříme pod pokličkou a nemícháme. Po 20-30 minutách je zrno křupavé, po 50 minutách měkké.

Kernotto stejně jako bulgur nebo ječná kroupa najde široké využití v kuchyni – od zavářky do polévky, jako příloha, do karbenátků, nádivek, nákypů, sekaných i jako součást zeleninového salátu nebo zapékaných jídel. Stejně jako jiné obiloviny má univerzální využití. Nebojte se kernotto zkusit, má jemnou oříškovou chuť  a věříme, že vás nezklame!

Špaldová zrna opracovaná na kernotto  se pěstují i na ekologických zemědělstvích v České republice (např. značka PRO-BIO).

Pšenice špalda obecně vyniká oproti klasické pšenici svými nutričními vlastnostmi, obsahuje víc živin, je lépe stravitelná a její lepek není pro náš trávící systém tak zatěžující.  

Recept na vynikající špaldové kernotto jsme zařadili také do našeho menu kurzu Zdravé kuchyně III. s Blankou Palečkovou, který můžete navštívit již 17. března 2015! Pokud se chcete přijit dozvědět něco nového a zkusit nové zdravé variace, jste u nás srdečně vítáni. Budeme připravovat lahodné špaldové kernotto s cuketou a domácí rajčatovou omáčkou a přílohou bude křupavý ledový salát.