Zpět na seznam novinek

KOLIK POTŘEBUJEME TEKUTIN A V JAKÉ FORMĚ?

27.5.2014

V lékařské literatuře se uvádí, že potřebujeme přijmout nejméně 2 – 3,5l tekutin denně. Do množství přijatých tekutin by se měla započítávat i voda přijatá v ovoci nebo polévce. Voda v kávě se však do pitného režimu započítávat nemůže. Káva v organismu působí tak, že naopak ještě vodu z těla odvádí. Velmi prospěšné je do organismu zařadit kaše uvařené z celých obilných zrn. Obsahují totiž hodně vázané tekutiny. Množství přijatých tekutin by se také mělo přizpůsobit podle ročního období a teploty. Prší-li, nebo je vlhko a zima, stačí pít mnohem méně, nežli v teplém počasí. Každý člověk by se měl naučit přemýšlet o tom, kolik by v daný den měl přijmout tekutin v závislosti právě na počasí a typu zkonzumovaného jídla (jestli jsme snědli tekutější nebo hustější jídlo).

Žaludek by měl po jídle být zaplněn z jedné třetiny jídlem, z jedné třetiny tekutinou a poslední třetina má zůstat prázdná, aby mohlo dojít k rychlému a dokonalému strávení jídla. Staré moudré přísloví „Jez do polosyta a pij do polopita“ je velmi moudré a měli bychom jej dodržovat.  Je třeba naučit se pít v průběhu celého dne po doušcích. Ne např. po návratu z práce, když si vzpomeneme, že jste celý den nepili… chtít dohnat pitný režim a vypít najednou půl litru vody nebo piva. Pocit žízně není ukazatelem potřeby pití. Čekat s napitím až na žízeň není správné. Žízeň je známka počínající dehydratace organismu. Žízeň je volání o pomoc.

Veškerou potravu i nápoje bychom měli přijímat v teplém nebo vlažném stavu (nejnižší, by měla být teplota okolního prostředí). Žaludek totiž potřebuje ke správnému fungování vlhko a teplo. Ne chlad, který způsobuje zpomalení trávení.

Hruškový čaj se skořicí

1 hruška

2 ks skořice, 3-4 hřebíčky

2 kolečka čerstvého zázvoru

Med 

Hrušku nakrájíme na kostičky a vložíme do konvice společně s plátky zázvoru, skořici a hřebíčkem. Zalijeme vroucí vodou a necháme minimálně 15min. luhovat a podáváme. Čaj lehce přisladíme medem.