Zpět na seznam novinek

POHANKA - zdravé jídlo našich babiček

22.7.2014

Pohanka je díky svému využití často řazena mezi obiloviny, ve skutečnosti je to však jednoroční dvouděložná rostlina s botanickým názvem pohanka obecná patřící do čeledi rdesnovitých, příbuzná například rebarboře či šťovíku.

V poslední době obliba pohanky u nás prudce vzrůstá. Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Konzumace pohanky může mít také pro svůj obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.
Pohanka obsahuje rutin, který je důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Její konzumace je proto vhodná pro osoby se sklonem ke křečovým žilám nebo v období chřipek jako předcházení praskání žilek v nose (v kombinaci s vitamínem C). Kromě jiného dokáže tato úžasná plodina zatočit i s viry, které způsobují opary, a to ve srovnání s ostatními obilninami až čtyřikrát účinněji.

Pohanka je přirozeně bezlepkovou potravinou a prodává se loupaná, neloupaná, jako lámanka i jako mouka. Z pohanky můžeme připravovat různé přílohy, polévky, pomazánky, kaše, ale hodí se i k zapékání.

Pohanková pomazánka s droždím

250 g pohanky lámanky (1:1,5 voda)

525 ml vody

1 opravdu velká cibule

4-5 polévkových lžic lahůdkového droždí (k dostání v prodejnách zdravé výživy)

4 polévkové lžíce olivového oleje

1,5 čajové lžičky nerafinované soli

2 polévkové lžíce čerstvé petrželky

525 ml vody osolíme, přivedeme k varu a vmícháme lámanku, necháme 3 min. vařit, a pak plotnu vypneme a necháme pod pokličkou 15-20 minut dojít (pokud vaříme na plynu, dáme pohanku do peřin). Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na pánvi dozlatova, na závěr vmícháme droždí a ihned odstavíme z plotny. Smícháme s hotovou pohankou a najemno nakrájenou petrželkou. Naředíme teplou vodou nebo olejem. Dle chuti můžeme „dosolit“ sojovou omáčkou. Pomazánka je výborná ještě teplá! V případě, že vychladne, je lepší ji před namazáním rozředit a promíchat s troškou teplé vody, jinak se pomazánka drolí.