Zpět na seznam novinek

RÝŽE BASMATI - Královna rýží

2.10.2014

V čem spočívá kouzlo Basmati? Je to paradox, ale v jejím věku. Čím je rýže starší, tím získává na kvalitě. V Indii a Pákistánu se traduje, že aby byla rýže Basmati jemná a kvalitní, musí se hned po sklizení uložit na temném a suchém místě. Toto „rýžové vězení“ má svůj důvod – během 18-24 měsíců se totiž plodina zbaví přebytečné vlhkosti a je daleko chutnější.

Způsobů, jak vařit rýži Basmati, je spousta. Dovozce této exotické plodiny však doporučuje dodržovat uvedený postup: jeden díl rýže Basmati propláchneme a vysypeme do jednoho až jednoho a půl dílu osolené vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Pak teplotu stáhneme na minimum a necháme rýži dusit, dokud se voda nevyvaří (to trvá zhruba 12- 15 minut). Na závěr hrnec s rýží odstavíme z vařiče, jemně promícháme a necháme ještě tři minuty odstát.

Pokud se rozhodnete do rýže Basmati investovat, bohatě se vám to vyplatí. Její použití v kuchyni je téměř univerzální – hodí se k zelenině, houbám, kuřecímu či rybímu masu, ale pochutnáte si na ní i ve spojení s mořskými plody.

Rýže Basmati má nižší glykemický index než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a diabetiků. Je nedílnou součástí redukce váhy a diet.