 | Avokádo při přípravě jídla obyčejně nepoužíváme vcelku, ale většinou ho vypeckujeme. |
 | Plod obkroužíme ostrým nožem kolem vnitřní pecky. Cítíme přitom, jak nůž naráží na pevnou pecku. |
 | Oběma půlkami, které ještě drží na pecce, otočíme, aby se pecka oddělila od dužiny. |
 | Pokud jsme avokádo dokonale ořízli kolem pecky, měly by se nám bez většího problému půlky oddělit. |
 | Pomocí nože vyjmeme pecku. |
 | Po rozříznutí můžeme zakapat dužinu citrónem. Tím zpomalíme nežádoucí vzdušnou oxidaci a my tak nepřijdeme o tolik důležité vitamíny a enzymy. |
 | Pro srovnání po několika minutách oxidace: v pravé ruce je dužina po zakapání citrónem, v levé zoxidovaný, nahnědlý povrch bez ošetření. |