Tento týden jsme dětem dali prostor, aby zúročily, co se u nás za ten rok naučily. Nejdříve prošmejdily kuchyni, podívaly se do ledničky, spíže, mrazničky, do všech poliček a regálů. Jakmile zjistily, co mají k dispozici, vymyslely si, co budou vařit. Poté si sepsaly suroviny, které budou potřebovat a přišly za námi "nakoupit". Pokud na nějakou surovinu zapomněly, musely si v průběhu vaření poradit. Surovinu nahradit jinou nebo upravit recept. Fantazii se meze nekladly a každý den jsme pozorovali, jak to jde dětem pěkně od ruky.
Aktuality
V lékařské literatuře se uvádí, že potřebujeme přijmout nejméně 2 – 3,5l tekutin denně. Do množství přijatých tekutin by se měla započítávat i voda přijatá v ovoci nebo polévce. Voda v kávě se však do pitného režimu započítávat nemůže. Káva v organismu působí tak, že naopak ještě vodu z těla odvádí. Velmi prospěšné je do organismu zařadit kaše uvařené z celých obilných zrn. Obsahují totiž hodně vázané tekutiny.
Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu.
Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu). Značný je i obsah vápníku a železa.
Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), který je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí.
Chcete se dostat na Vaši vysněnou váhu?
Pokud je Vaším cílem dostat se na vysněnou váhu a tu si dlouhodobě udržet, jsme připraveni Vám pomoci.
Josef Bittner je výživový a sportovní specialista, připravuje individuální jídelníčky pomocí úpravy životosprávy a v oblasti sportu se zaměřuje na pěkné, pevné a ploché břicho a odstranění i prevenci bolesti zad u osob především se sedavým zaměstnáním. Bližší informace www.vitalitybrno.cz.
Chutnají výborně a svou chutí hodně připomínají čerstvý mladý hrášek.
Někdy se označují jako zelená sója, ve skutečnosti se ale jedná o druh fazolí. Mají olivově zelenou barvu a prodávají se loupané, celé nebo půlené.
Ve dnech 25. – 28. 2. 2014 jsme se zúčastnili jubilejní čtyřicáté SALIMY. V rámci doprovodného programu jsme představili návštěvníkům SALIMY naše malé kuchaře a jejich kuchařský um, kterého se naučily během našich kurzů. Děti svým elánem do vaření nadchly každého, kdo šel kolem. V živém přenosu mohli návštěvníci vidět, jak se malí kuchaříci obratně pohybují za plotnou...